Biblioteka publiczna w Rembertowie

Wiadomości - Realizacje

Biblioteka publiczna w RembertowieTytułową inwestycję zlokalizowano w centrum dzielnicy, w bezpośrednim sąsiedztwie Urzędu Gminy i skweru miejskiego. Niewielka działka u zbiegu ulic Konwisarskiej i Gawędziarzy otoczona jest różnorodną zabudową mieszkaniową jedno- i wielorodzinną. Placówka ma sprzyjać integracji jak największej liczby osób zainteresowanych literaturą i sztuką. Ponadto w obiekcie można organizować zajęcia plastyczne, teatralne, muzyczne oraz naukowe.

 

 

Założeniem inwestora było stworzenie miejsca, które zapewniałoby realizację rosnących potrzeb czytelniczych mieszkańców. Istotną kwestię stanowiła także możliwość organizacji imprez kulturalnych, spotkań artystycznych i okolicznościowych.

Założenia autorskie

Celem projektantów było stworzenie budynku biblioteki, która stałaby się miejscem częstych spotkań mieszkańców Rembertowa. Lokalizacja inwestycji sprzyja realizacji tego zamierzenia. Przeszklona fasada holu głównego, wraz z podświetloną częścią elewacji, jest dobrze widoczna od strony al. gen. Chruściela. Wejście główne znajduje się w miejscu przecięcia osi ciągu pieszego od strony skweru i ul. Konwisarskiej. Zaproponowana bryła biblioteki jest zwarta i skromna. Tworzy nową pierzeję ul. Gawędziarzy i przymyka perspektywę ul. Konwisarskiej. Przeszklone wewnętrzne patio, przekryte szklanym dachem, kontrastuje z płaszczyznami ceglanych ścian i poziomym gzymsem.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Uzupełnieniem elewacji jest zieleń. Na wszystkich oknach przewidziano system poziomych rusztów przeznaczonych do podtrzymywania pnączy. Poziom parteru został nieznacznie wyniesiony ponad otaczający teren. Przeszklone wewnętrzne atrium, w którym zlokalizowano galerie, oraz zieleń na fasadach łączą wnętrze budynku z otoczeniem, eliminując wrażenie niedostępności.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Układ funkcjonalny

Kształt i układ rzutów biblioteki jest w znacznym stopniu odzwierciedleniem funkcji obiektu oraz formy działki. Niewielki obszar opracowania i bogaty program użytkowy zdeterminowały intensywne zagospodarowanie dostępnej powierzchni. Zadaniem projektantów było stworzenie kameralnego budynku użyteczności publicznej, otwartego i przyjaznego mieszkańcom, aby mogli się z nim identyfikować. Przekryte szklanym dachem, doskonale doświetlone atrium z wewnętrznymi, reprezentacyjnymi schodami stanowi przestrzeń sprzyjającą integracji użytkowników. Jego oprawę tworzą: galerie, czytelnie, foyer, biblioteka, sala spotkań i powierzchnia ekspozycyjna. Jednoprzestrzenność wnętrza umożliwia aranżowanie inscenizacji, przedstawień teatralnych czy koncertów. Na parterze znajduje się obszerny hol wejściowy z szatnią i kawiarenką internetową. Przewidziano możliwość otwierania pomieszczenia na ul. Gawędziarzy w czasie trwania dużych
imprez i kiermaszów książek.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Na pierwszym piętrze zlokalizowano bibliotekę i czytelnię dla dzieci, salę do zajęć z plastyki, foyer oraz pokój spotkań ze sceną. Dzięki zastosowaniu systemu ścian przesuwnych istnieje możliwość łączenia tych pomieszczeń w przypadku organizacji dużego przedstawienia, koncertu czy wystawy. Czytelnia dla dzieci jest odizolowana szklaną ścianą. Jej podłogę zaprojektowano na kilku poziomach tworzących „amfiteatr”. Całość wyłożono wykładziną dywanową. Dzięki temu rozwiązaniu podczas pogadanek, wspólnego czytania czy prelekcji dzieci mogą siedzieć bezpośrednio na podłodze.

Drugie piętro zajmują: biblioteka dla dorosłych i młodzieży oraz czytelnia z rozbudowanym programem multimedialnym. Na tej kondygnacji zlokalizowana jest również część biurowo-administracja obiektu.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Rozwiązania architektoniczno-konstrukcyjne

Budynek zaprojektowano w formie jednej bryły, o obrysie równoległym do ulic Konwisarskiej i Gawędziarzy, na rzucie nieregularnego czworokąta, z wycięciem uwzględniającym lokalizację trafostacji. Biblioteka jest wolno stojącym, trzykondygnacyjnym, częściowo podpiwniczonym obiektem o konstrukcji szkieletowej. Ustrój nośny stanowią żelbetowe płyty oparte na żelbetowych słupach i ścianach. Trzony komunikacyjne są elementami usztywniającymi, przenoszącymi obciążenia zarówno pionowe, jak i poziome.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Zaprojektowane elewacje charakteryzuje zróżnicowanie materiałowe. Najbardziej wyeksponowany narożnik ściany frontowej został wykonany z podświetlanych, perforowanych paneli blachy stalowej, lakierowanej proszkowo, w intensywnym kolorze burgunda. Przeciwwagę dla dominującego, zachodniego narożnika stanowi stonowana płaszczyzna z cegły klinkierowej Siena. Centralna część elewacji – ze strefą wejścia i holem – została wyeksponowana poprzez zastosowanie lekkiej ściany kurtynowej, wzmocnionej stalowymi cięgnami chroniącymi przed działaniem wiatru, przechodzącej w szklany dach wsparty na stalowych kratownicach. Dzięki rozległemu otwarciu fasady frontowej hol wejściowy, galerie i pomieszczenia wokół wewnętrznego patio są bardzo przestronne – można stamtąd obserwować otoczenie. Efekt ten wzmaga starannie zaprojektowane oświetlenie budynku.

Aranżacja wnętrz

Przestrzeń wewnętrzna, zorganizowana wokół atrium, jest utrzymana w powściągliwej, ciepłej i harmonijnej kremowo-beżowo-szarej kolorystyce. Na dziedzińcu wewnętrznym wyeksponowano dwa słupy konstrukcyjne w kolorze burgunda. Ważnym elementem integrującym i ocieplającym wnętrze są posadzki – w holu wejściowym wykonano je z granitu Golden Oak, a w pozostałych pomieszczeniach położono jesionowe parkiety przemysłowe.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Wiele uwagi poświęcono sufitom podwieszonym, które nawiązują do kładki rozpiętej pomiędzy biblioteką a czytelnią dla dorosłych. Zastosowano modułowe, pomalowane na biało wyspy sufitowe z wmontowanym w nie oświetleniem. Jasne płaszczyzny sufitów kontrastują z ciemnoszarymi stropami. W ten sposób wyeksponowano poprowadzone tam instalacje i nadano pomieszczeniom zamierzony, industrialny charakter.

Biblioteka publiczna w Rembertowie

Architektki - Grupa Projektowa

----

Artykuł pochodzi z magazynu dla architektów i projektantów "świat architektury" i został przedrukowany za wiedzą i zgodą redakcji.
Pobierz wersję elektroniczną (pdf) magazynu "świat architektury" - za darmo!

Podobne artykuły:
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego po raz dziesiąty (1583 wyśw.)
Archiwum konkursów
Już po raz dziesiąty odbywa się konkurs na "Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego". Celem konkursu jest promocja najciekawszych realizacji urbanistycznych i architektonicznych kształtujących przestrzeń publiczną...
Europejska Nagroda za Miejską Przestrzeń Publiczną - Public Space European Prize 2010 (2546 wyśw.)
Archiwum konkursów
Co dwa lata odbywa się konkurs Public Space European Prize - Europejska Nagroda za Miejską Przestrzeń Publiczną, który ma na celu uświadamiać rolę przestrzeni publicznej jako katalizatora życia miejskiego. Właśnie wystartowała edycja...
Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2010 (2108 wyśw.)
Archiwum konkursów
Ruszyła kolejna edycja konkurs "Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego". Jego organizatorem jest Zarząd Województwa Śląskiego. Celem konkursu jest promocja rozwoju i zmian jakościowych przestrzeni publicznej oraz poprawa...

Komentarze  

 
0 #1 Ala 2011-12-14 22:12 Fajne, ale te rury wentylacyjne niestety bardzo rzucają się w oczy i psują efekt Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Polecane strony

IKROPKA - architektura krajobrazu
Projekty zagospodarowania terenu, inwentaryzacje dendrologiczne, ekspertyzy dendrologiczne, projekty zieleni. Posiadamy uprawnienia Inspektora Nadzoru Terenów Zieleni.
Copyright © 2014 Architeon.pl - o architekturze dla architektów. All Rights Reserved.